Eleanor Roosevelt was a Blogger

Eleanor Roosevelt wrote an article called "My Day" nearly every day for 26 years. Her pre-cursor to blog posts is an incredible look into daily life from 1935 to the 1960s.

Smartphone

独家优惠奖金 100% 高达 1 BTC + 180 免费旋转




MANKURT OLMAK

Bu kavramla ilk kez Cengiz Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel romanında karşılaşmıştım ve itiraf etmeliyim ki çok çarpıcı bulmuştum. Peki nedir anlamı?

Özetle : Geçmişini bilmeyen köle!

Hikayesi ise çok eskiye dayanıyor. Savaşta esir düşen insanlara karşı Juan-Juanların kendilerine has bir yöntemle geliştirdiğine değiniyor Aytmatov kitabında. Yöntem çok acımasızca. Elde ettikleri kölelerin bazılarını satar, bazılarını öldürür ve bazılarını da mankurtlaştırırlarmış. Mankurtlaştırmak için önce kölenin başı kazıtılır, daha sonrada başındaki saç telleri tek tek kökünden çekilir. Tabi bu esnada seçilen bir kurban devenin derisi yüzülürdü. Seçilen kölelerin başına, bu deri başının tamamını kaplayacak şekilde takılırdı. Kölelerin ileriki adımlarda canının yanacağını bilen Jaun-Jaunlar bu kölelerin boynuna, başlarını yere süründürmemeleri için tahta bağlarlar. Çığlık atmasınlar, kurtulamasınlar diye elleri, ağzı ve ayakları bağlanan köleler uzak bir çöle bırakılır. Bu kölelere yemek veya su verilmeden bir kaç gün bu çölde bırakılır. Başlarına geçirilmiş bu deriler ısındıkça başlarında büzülür, daha çok yapışır. Bu işkencenin uygulandığı Asyalılar saç telleri çok sert olduğu için, saç dışarıya doğru çıkamadığı için içeriye uzarmış ve uzadıkça iğne başlarına batarmış. Kölelerini kontrol etmeye gelenler çoğunun öldüğünü fark ederler genellikle. Hiç önemli değil, bir kişi bile sağ kalıp mankurt olmuşsa bu onlar için büyük bir kazanç sayılırmış. Tabi sağ kalan köle aslında en şanssız olandır. Çünkü artık bir cesetten farkı yoktur. Geçmişi ile alakası kalmayan, geçmişine dair hiçbir şeyi hatırlamayan, insan dışı bir canlıya dönüşür. Düşünme yetisini kaybeden, efendielerin istediği çizgide yürüyen, bilinçsiz, ailelerin bile artık aramak istemediği bir canlı.

Evet, okuyunca tüyleri diken diken olan bir tek siz değilsiniz. Başta da belirttiğm gibi çok sert ve acımasız bir yöntem. Ama sizce bu günümüzde yok mu? Yöntem belki daha kibar(!) ama insanların hala mankurtlaştığını günümüzde de örnekleri yok mu?

Bir düşünelim ailelerini ardında bırakıp vahşet saçan terör örgütlerine katılanları. Söyleyin bana, bir insan nasıl başka bir insanın kafasını kesebilir? Aldığı tek bir emirle sivil insanların üstüne bombalar yağdırabilir? Düşünmeden sorgulamadan bir ideolojinin peşine düşebilir? Kitaplarda okduğumuzda bizi hayrete düşüren olayın aslında günümüzde de yaşanıldığı inkar edilebilir mi? Yöntem belki çok farklı. Biri güneşin altında bir kaç günde gerçekleişyorken belki de diğeri daha çok zaman alan, daha küçük yaşta başlayan eğitimler ya da içinde yaşadığı aile ortamı ile şekilleniyor.

Hiç fark etmez.

Mankurtlarla aynı dünyada ve aynı çağda yaşıyoruz.

Add a comment

Related posts:

What is Domain Authority And How to Increase it?

Do you really want to increase your website’s Domain Authority and want a higher rank in search results in different search engines? Then you are in right place here I’ll show you how you can do it…

Anarchy as a Solution

With the arrival of the new year, messages and clichés of hope for cities are reinforced. In the most diverse geographies, the “good news” multiplies for imposing investments in Smart Cities…

Why is CoinFantasy compelling?

Do you have Coins and Tokens that are stuck in your wallet without any apparent use? Do you like to bet with your friends which Coin or Token will be successful? Well, guess what you can do that…